به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از شرق، برخورد با واردکنندگان متخلف تلفن همراه در دادگاه انقلاب، نابسامانیهای ارزی و وضع برخی قوانین برای واردات تلفن همراه، باعث شده است بازار تلفن همراه این روزها کمرمق و پراسترس به کار خود ادامه دهد. رئیس اتحادیه فروشندگان تلفن همراه درهمینباره از ابطال مجوز واردات 25 شرکت پرسابقه واردکننده تلفن همراه خبر داده و افزوده است: درعینحال 25 شرکت نیز برای اولین بار مجوز واردات گرفتهاند اما با توجه به سقف 500هزاردلاری تعیینشده برای واردات در بار اول، که امکان واردات نهایتا دوهزارو 500 تلفن همراه را فراهم میکند، باعث شده این واردکنندگان تازهکار، علاقهای به واردات تلفن همراه نشان ندهند. محبی همچنین تأکید کرده است کشور سالانه به 10 تا 12 میلیون گوشی تلفن همراه نیاز دارد که با این حجم واردات تأمین خواهد شد. به گفته رئیس اتحادیه فروشندگان تلفن همراه درحالحاضر گوشیهای تلفن همراهی که از طریق فرودگاه و توسط مسافران وارد میشود، مهمترین منبع تأمین بازار موبایل هستند. همزمان با کاهش واردات تلفن همراه، بازار قطعات موبایل نیز متلاطم است و به گفته برخی فعالان این بازار، بسیاری از مشتریان که گوشی تلفن همراه مدل جدید یا نسبتا گرانقیمتی دارند، هنگامی که متوجه هزینه تعمیر تلفنهای همراه خود میشوند، ترجیح میدهند از خیر تعمیر آن بگذرند و سراغ خرید گوشی تلفن همراه جدید ارزانتری بروند. ازدیگرسو افزایش حداقل دوبرابری قیمت قطعات موبایل در سال جاری در کنار کمبود برخی از این قطعات پای سارقان حرفهای تلفن همراه را نیز به بازار باز کرده که وظیفه تأمین بخشی از قطعات موردنیاز بازار را از طریق سرقت تلفن همراه شهروندان بر عهده گرفتهاند.
یک شغل تازه
این وضعیت در بازار تلفن همراه باعث بهوجودآمدن شغل جدیدی هم شده است. یکی از فروشندگان تلفن همراه بازار تهران دراینباره میگوید: «عدهای از افراد سودجو از وضع بازار سوءاستفاده کردهاند و به شغل «شاکی حرفهای» اشتغال دارند. هفته قبل بابت فروش یک دستگاه تلفن همراه که کل سودم در آن معامله صدهزار تومان بود، یک میلیون تومان جریمه شدم و وقتی موضوع را پی گرفتم، متوجه شدم خریداری که از من شکایت کرده در طول یکی، دو ماه گذشته از چندین فروشنده دیگر در همین بازار شکایت کرده و همین بلا را سر آنها هم آورده است. من نمیدانم اینها باند هستند یا انفرادی عمل میکنند اما لطفا مسئولان فکری به حال این قبیل افراد بکنند تا نتوانند در این وضع بد کاسبی، اینطوری به ما ضربه بزنند». این فروشنده در پاسخ به این سؤال که دلیل جریمه او چه بوده است، میگوید: «گفتند گرانفروشی کردی درحالیکه کل سود من در این معامله 105 هزار تومان بود. من هم که این گوشی را از کره و ژاپن نمیخرم. از همین تهران میخرم و قیمتها بالاست. جریمه این را که قیمتها بالا رفته و بالادستیها جنس را با قیمت بالاتری به من میدهند، من باید بدهم؟ شما بگویید چه کار کنم؟ مغازهام را تعطیل کنم؟».
این فروشنده درباره وضعیت کلی بازار تلفن همراه میگوید: «چیزی که در این وضعیت بیشتر از همه باعث ناراحتی و نگرانی ماست، بیاطلاعی از آینده است. معلوم نیست قیمتها تا کی باید بالا برود و ما شرمنده مشتری باشیم. مشتری مدلی را پسند میکند و چند روز بعد که حقوق میگیرد و برای خرید میآید، بار تازهای که رسیده قیمتش با قیمت قبلی که به مشتری گفتهام جور نیست. چه باید بگویم؟ درست است که بعضی از مردم هم الحمدلله کاسبیشان خوب است و هرچقدر هم که قیمتها بالا برود، میتوانند تلفن همراهی را که دوست دارند، بخرند اما برای خیلی از مشتریان قیمت خیلی مهم است و به همین دلیل سراغ برندهای کمتر شناختهشده و ارزانتر رفتهاند. خیلی از فروشندهها هم فعلا کاسبی را تعطیل کردهاند. این هفته به چند نفر تلفن همراه کاملا ساده فروختم؛ چون تلفن همراهشان را دزدیده بودند. میگفتند پول نداریم فقط یک گوشی باشد که بتوانیم زنگ بزنیم».
بازار داغ سارقان
افزایش قیمت تلفن همراه و قطعات آن و همچنین کمبود برخی قطعات تلفن همراه که باعث شده قیمت برخی از این قطعات به قیمت یک گوشی کامل نزدیک شود، پای سارقان حرفهای را به بازار موبایل باز کرده است. فراگیری سرقت تلفن همراه در سطح شهر گواه آن است که این روزها تلفن همراه به یکی از هدفهای اصلی سارقان تبدیل شده و فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ نیز افزایش سرقت تلفن همراه در کنار ارز، سکه و طلاجات را تأیید میکند.
به گفته سردار رحیمی، در حوزه جرائم خرد مانند سرقت تلفن همراه در سطح پایتخت شاهد افزایش چهار تا پنجدرصدی موارد سرقت هستیم. رئیس پلیس آگاهی ناجا نیز هفته گذشته از اجرای طرحهای عملیاتی پلیس در راستای مبارزه با «موبایلقاپی» خبر داده است. به گفته سردار مقیمی سارقان قبل از سرقت از امکان فروش گوشی تلفن همراه اطمینان حاصل میکنند و برای پیشگیری و مقابله با موبایلقاپی باید در چرخه خریدوفروش گوشیهای مسروقه اختلال ایجاد شود. به گفته رئیس پلیس آگاهی ناجا در راستای مقابله با موبایلقاپی، پلیس طرحهای عملیاتی با حساسیت بالا را برای برخورد با مالخران اموال مسروقه اجرا خواهد کرد تا انگیزه سرقت را نزد سارقان کم کند. پلیس همچنین درباره لزوم افزایش هوشیاری شهروندان در مراقبت از گوشیهای تلفن همراه هشدار داده است.
بیمه موبایل
افزایش قیمت تلفنهای همراه همچنین باعث افزایش فروش بیمهنامههای تلفن همراه نیز شده است. اگر بیمهکردن تلفن همراه پیشازاین حتی به ذهن برخی از شهروندان نیز خطور نمیکرد، این روزها برای صاحبان تلفنهای همراه گرانقیمت به یک ضرورت تبدیل شده است. برخی شرکتهای بیمه در شرایط حاضر با ارائه طرحهای مختلف بیمه تلفن همراه و سایر لوازم الکترونیک شهروندان را بر عهده میگیرند. طرحهایی که اغلب برای پوشش خطراتی مانند آبخوردگی، ضربه، سقوط و نوسانات برق است و شامل آسیبهای ناشی از خسارتهای عمدی یا قاب دستگاه و لوازم جانبی نمیشود. دراینبین برخی شرکتهای بیمه نیز پا را فراتر گذاشته و خطر بیمهکردن گوشیهای تلفن همراه شهروندان در برابر سرقت را نیز میپذیرند. پوشش بیمه سرقت تلفن همراه که در قالب برخی طرحهای طلایی بیمهای با قیمت بالاتر به شهروندان عرضه میشود، در اغلب موارد فقط شامل «سرقت با شکست حرز» میشود که به این معنی است که تنها در صورتی قابل استفاده خواهد بود که سارق یا سارقان برای سرقت تلفن همراه، از دیوار یا در محل استقرار اموال بیمهشده گذشته باشند، یا قفل دری را برای رسیدن به تلفن همراه باز کرده باشند، یا در شب به محل قرارگرفتن تلفن همراه بیمهشده وارد شده باشند یا با ارعاب و تهدید بیمهگذار یا سایر اعضای خانوادهاش به جان یا آبروی آنها، نسبت به سرقت اقدام کرده باشند. بهاینترتیب موبایلقاپیهایی که شامل ارعاب و تهدید مالباخته نمیشوند و حاصل غفلت بیمهگذار هستند، تحت پوشش بیمه قرار نمیگیرند.
برچسب ها