به گزارش سایت دفتر مشق به نقل از ایرنا
به گزارش گروه
نشریات خبر ی؛ روزنامه ها، خبرگزاری ها و تارنماهای داخلی در
اخبار و گزارش های امروز(22 فروردین ماه) با انتشار گزارش های میدانی از مناطق سیل زده، لزوم توجه بیش از پیش مسئولان به مناطق آسیب دیده را متذکر شدند.
رسانه های اصلاح طلب، علاوه بر این، مقاومت و امید شط نشینان در مهار سیل را به نمایش کشیدند و نقش مشارکت های مردمی در مدیریت بحران را مورد توجه قرار دادند. این رسانه ها همچنین از برهم خوردن نظم میادین مین به دلیل سیلهای اخیر خبر داده و به بررسی احتمال تاثیر هارپ بر سیل ایران پرداختند.
رسانه های اصولگرا نیز علاوه بر بازتاب مصائب و مشکلات مردم مناطق سیل زده بر لزوم همدلی در حمایت از مردم سیل زده تاکید کرده و از تداوم فعالیت میادین نفتی مرتبط با تالاب هورالعظیم و مهار سرریز رودخانه کرخه به کانال شهید چمران خبر دادند.
تمهیدات در نظر گرفته شده برای مناطق سیل زده و مقصران سیل نیز دو محور مشترک مورد توجه رسانه های اصلاح طلب و اصولگرا است.
رسانه های اصلاح طلب
...............................
**مصائب و مشکلات مردم مناطق سیل زده
روزنامه ایران در گزارشی از مصائب این روزهای مردم مناطق سیل زده نوشت: فاضلابهایی که از شهرها و واحدهای صنعتی به آنها سرازیر شد، به شهرها پس دادند. پشت بسیاری از سیل بندها و خاکریزها فاضلاب جمع شده و باعث هجوم حشرهها از جمله پشهها به سیل زده ها شده. گزارشهای پزشکهایی که به منطقه رفتهاند، از گزیدگی پشه در میان سیل زدهها خبر میدهد. این گزیدگیها میتواند به ایجاد بیماریهای مسری منجر شود. جمعیتهای امدادی در منطقه میگویند: «لازم است که در محمولههای کمکی هلال احمر و امدادگران مردمی، چادرهای توری و پشه بندها گنجانده شود تا بتواند سیل زدهها بویژه بچهها را از نیش پشهها دور و از انتقال بیماری به جمعیت سیل زده جلوگیری کند.» در برخی از نقاط محل اسکان کفاف جمعیت را نمیدهد و یا سیل زدهها حاضر به اسکان در آنها نشدهاند. مردم چادر گرفتهاند و به تشخیص خود در منطقهای اسکان یافتهاند. برخی از چادرها در گودیها نصب شده که باعث شده تا آب در اطراف چادرها جمع شود. فعالان اجتماعی میگویند که هلال احمر باید آموزش نصب چادرها را هم به سیلزدهها بدهد. مشاهدات میدانی هم نشان می دهد که سیل زدهها در مناطق برکهای، آموزش برای ایجاد راه عبور آب در اطراف چادرها ندیدهاند. بنابراین تجمع آبهای آلوده در اطراف چادرها، ساکنانش را تهدید میکند. شایعه شیوع شپش هم در منطقه پیچیده است.
(عصر ایران نیز این گزارش را بازتاب داد)
خبرنگار روزنامه شرق نیز از خطراتی که خوزستان را تهدید میکند اینگونه روایت می کند:مجموع بارشهای هشت استان کشور، به سمت دشت سیلابی خوزستان روانه میشود و شرایطی را برای زندگی مردم رقم میزند که این روزها شاهد آن هستیم. مردم خوزستان نه تنها چشمشان به آسمان استان خودشان است، بلکه بارشهای هشت استان مجاور که سرشاخههای رودخانههای جاری در این استان در آنها واقع شده است را رصد میکنند زیرا بارندگی در استانهای مجاور میتواند سیلابی بزرگ را به سمت آنها روانه کند. سدهایی که این روزها سدسازان تمامقد از ساخت آنها دفاع و حتی تلاش میکنند از آب سیلابی که دوره بازگشت 200ساله داشته، کره انتقال آب و ساخت سد بیشتر را بگیرند، الگوی حرکت سیلاب در خوزستان را تحت تأثیر قرار داده است و شهرهایی که سالهای سال با سیل سازگار شده و تمدنی چند هزارساله دارند را در معرض خطر جدی قرار داده است.
جواد کاظم نسب عضو مجمع نمایندگان خوزستان در گفتوگو با ایلنا با انتقاد از روند امدادرسانی به مناطق سیلزده استان خوزستان گفت: شرایط شهر اهواز و همچنین سایر شهرهای استان خوزستان به هیچ عنوان مطلوب نیست. مسیر اندیمشک به اهواز بسته شده و در نتیجه از آن طریق دیگر کمکی وارد استان نمیشود و مناطق سیلزده برای کنترل سیلابها به ماشینهای سنگین همچون لودر نیاز دارند. متاسفانه هر روز بر فشار مردم افزوده میشود و آنها در این مرحله نیاز به امکانات
اولیه از جمله چادر دارند. استان نیازمند اقدامات عملیاتی است؛ متولیانی که هر روز جهت بازدید به استان مراجعه میکنند باید وارد عمل شوند و به داد مردم خوزستان برسند. نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی با اشاره به سفرهای متعدد مسئولان به استانهای سیلزده گفت: ما امروز نیازمند عمل مسئولان هستیم؛ بازدیدهای بیثمر و هر روزه تنها وقت مسئولان استان را میگیرد.
**لزوم توجه بیش از پیش مسئولان به مناطق سیل زده
همدلی نوشت: سرزمین نفت و نخل بعد از جنگ، ریزگرد و حالا سیل بیش از هر زمانی به کمک نیاز دارد. سیل در استان خوزستان دست بردار نیست، نه تنها خطر سیل در این استان هنوز رفع نشده است بلکه هر روز وارد فاز تازهای میشود. با وجود این که در چند روز گذشته بیم پیشروی سیلاب از بالادست خوزستان به اهواز و روستاهای بیشتری از سیل میرفت، خبر رسید با تلاش مردم و مسئولان و با وجود امکانات محدود این خطر کنترل شد، به نحوی که به گفته استاندار اهواز شب سه شنبه مردم اهوازظرف 3 ساعت 25 هزار گونی خاک برای جلوگیری از سیل تهیه کردند.از سوی دیگر از سوی کارشناسان حوضه آب اطمینان دادند که خطری سد کرخه را تهدید نمیکند و نگرانی از شکسته شدن سد معنی ندارد...بر همگان روشن است که در مورد مردم خوزستان یک بار غفلت صورت گرفته است و این استان بعد از جنگ تحمیلی آن گونه که باید به آن رسیدگی میشد، رسیدگی خاصی انجام نگرفت، اکنون که سیل جان و خانه و کاشانه مردم این استان را تهدید میکند فرصتی دست داده است که غفلت و کمکاری ناشی از جنگ در این استان جبران شود. امید است مسئولان برای یک بار هم که شده است نیازهای این استان را در اولویت قرار دهند و خبرهای رنگی رسانهها نگاه مسئولان را از خبر سیل خوزستان منحرف نکند.
آرمان نوشت: بهرغم تلاشهای دولت و سایر دستگاهها و ارگانها هنوز وضعیت سیل بهویژه در استانهای خوزستان به سبب تداوم بارشها و سرریز برخی از سدها و همچنین در استان لرستان به سبب احتمال بروز زمین لغزشهای فراوان، بحرانی است. هنوز برآورد میزان خسارات وارد آمده بهدلیل آنکه بحران سیل در خوزستان ادامه دارد و زمین لغزش نیز در برخی از استانها پیشبینی شده است، احتمالی است و برآورد نهایی میزان خسارات به بررسیهای بیشتری نیازمند است که به گفته صاحبنظران بعد از عبور از بحران قابل ارزیابی واقعی است. بر اساس آخرین آمار، بر اثر سیلاب، تاکنون دستور تخلیه 234 روستای استان صادر شده است و بالغ بر 64هزار نفر سیلزده در اردوگاهها مستقر شدهاند.
روزنامه همدلی در یادداشتی با عنوان ' سیل و نمود چندگانگی در مدیریت کشور ' نوشت: چند پارگی در مدیریت کشور و نمایش آن در تلویزیون در مواجهه با سیل و دیگر بلایای طبیعی و غیرطبیعی و چنددولتی عمل کردن درمهار سیل و رسیدگی به مردم سیلزده و تکرویهای بیمارگونه، به مراتب مصیبت بارتر از سیل بنیانکن پیش روی کشور و ملت است. لذا مخالفان و منتقدان دولت باید فراتر از منافع گروهی و فردی و بلکه در ساحتی ملی بیندیشند و در یک بسیج ملی و میهنی تمامی توان تخصصی و مدیریتی و مالی خود را در قالب سازماندهی و مدیریت دولت منتخب مردم به میدان عمل آورند و به جهانیان و مردم ایران نشان دهند که یک دولت واحد درکشور وجود دارد و دیگر نهادها همه درچارچوب مدیریت دولت نقشآفرینی میکنند. باشد هنوز که دیر نشده به کمک هموطنان عزیزمان که سیل همه چیز آنان را نابود کرده است بشتابند و بشتابیم و انتقادها و مخالفتها را در این مقطع حیاتی و سرنوشتساز به موافقت و هماهنگی با دولت تبدیل کنیم تا دولت بتواند با بهرهگیری از همه ظرفیتهای ملی پاسخگوی مشکلات هموطنان آسیب دیده باشد. به امید شکلگیری دولتی مقتدر و متمرکز و کارآمد و پاسخگو.
** تمهیدات در نظر گرفته شده برای مناطق سیل زده
به گزارش آرمان، وزیر آموزش و پرورش درباره وضعیت تحصیلی
دانش آموزان در مناطق سیل زده گفت: برنامه امتحانات دانش آموزان در مناطق سیل زده تغییر میکند. سید محمد بطحایی، وزیر آموزش و پرورش، در حاشیه جلسه هیات دولت درباره وضعیت تحصیلی دانش آموزان در مناطق سیل زده افزود: شرایط برای تحصیل در مناطق سیل زده سخت است و دانش آموزان در کنار خانواده خود مشغول پاک کردن گل و لای منزل هستند. وی ادامه داد: برای برگزاری امتحانات دانش آموزان پایه دوازدهم، چاره ای نداریم و طبق زمان بندی امتحانات نهایی باید برگزار شود. برای دوره های پایین تر نتایج نهایی را روز شنبه اعلام می کنیم اما تا بخشی که دانش آموزان کتب درسی خود را خوانده اند، امتحان گرفته خواهد شد.وزیر آموزش و پرورش اظهار کرد: بخش هایی از کتاب های درسی برای دوره ابتدایی و دوره های متوسطه اول روزهای یکشنبه و دوشنبه حذف خواهد شد و به عنوان سال تحصیلی تلقی می شود و امتحانات از مباحثی که خوانده شده است، تلقی می شود.
به گزارش ایسنا، حسینعلی امیری معاون پارلمانی ریاستجمهوری با بیان اینکه تنخواهی برای تامین نیازهای فوری سیلزدگان در اختیار استانداران قرار گرفته است، گفت: دولت از هر امکانی برای جبران خسارات سیل استفاده میکند.وی با بیان اینکه رئیسجمهوری و معاون اول رئیسجمهوری تاکید دارند که دولت از هر امکانی برای تامین خسارات سیلزدگان استفاده میکند، اظهار کرد: دولت به هیچ وجه مردم آسیب دیده از سیل را تنها نمیگذارد.وی ادامه داد: نحوه کمک به سیلزدگان در دولت در حال بحث و بررسی است. فعلاً دولت تنخواهی در اختیار استانداران برای رفع نیازهای فوری قرار داده است. قرار است که ابتدا میزان خسارات به صورت دقیق برآورد شود و سپس محل تامین هزینههای جبرانی خسارات مشخص شود. در حال حاضر برآورد خسارات نهایی نشده است.امیری در پایان گفت: جبران برخی خسارات به برنامههای بلندمدت نیاز دارد و اعتبارات مناسبی باید برای آنها در نظر گرفته شود. دولت از هر امکانی برای کمک به سیلزدگان استفاده خواهد کرد.
** نقش مشارکت های مردمی در مدیریت بحران
ایران در یادداشتی به قلم جبار رحمانی، انسانشناس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی نوشت: به نظر میرسد با توجه به بحران خیز بودن جامعه ایرانی و فرصتی که از طریق شبکههای اجتماعی برای بسیج اجتماعی و مردمی در بحرانها فراهم شده، دولت و حاکمیت قبل از هرچیز بواسطه تعیین درست محدودههای قدرت و مداخله خودشان، راه را برای حضور جامعه کلان در بحرانها و کمک به سایر اعضای بحران زده جامعه باز کند. اما قطعاً سلبریتیها راه حل اصلی نیستند. تنها راه درست، ایجاد زمینه برای رشد نهادهای مدنی است. نهاهای مدنی از یکسو میتوانند مسأله اعتماد را حل کنند و از سوی دیگر زمینهای برای مشارکت جامعه کلان در مواجهه با یک بحران و فاجعه انسانی و طبیعی باشند. به همین دلیل حاکمیت و دولت ایرانی حداقل به دلیل ایجاد ساختارهای پایدار و مؤثر برای مدیریت و حل بحرانها و فاجعهها نیاز به حضور جامعه از طریق نهادهای مدنی دارد. این نهادهای مدنی را نباید صرفاً در ایام فاجعه فعال کرد، بلکه آنها به مثابه واسطه میان مردم و حاکمیت میتوانند از یکسو ناظر نقاد جامعه بر عملکردهای حاکمیت بوده و جلوی زمینههای بسترساز تبدیل بلایای طبیعی به فاجعه انسانی را بگیرند و از سوی دیگر در مواقع رخدادهای بزرگی مانند سیل اخیر، در کنار اقدامات حاکمیت و دولت، ابعاد فاجعه بار این رخداد را به کمک مشارکتهای نهادی مردم کاهش بدهند.
روزنامه ایران در گزارش دیگری با بیان این درخواست که بزرگان طوایف در خوزستان، مدیریت پخش کمکهای مردمی را به عهده بگیرند نوشت: سیل زدگان در حمیدیه در فشار هستند. البته این واکنش تنها به حمیدیه و خوزستان محدود نمیشود، همانطور که پیشتر واکنشهایی از این دست در لرستان یا شیراز هم دیده شد. تجربه نشان میدهد در تمام دنیا همه افراد در زمان حوادث طبیعی و غیر طبیعی همین واکنش را دارند. گزارشهای بسیار زیادی از واکنش و برخورد کسانی که درگیر سونامیهای جهانی شدهاند هم وجود دارد. هجوم مردم در زمان توزیع اقلام کمکی اجازه نمیدهد تا جمعیتها از جمله هلال احمر یا گروههای مردمی، بتوانند کمکها را در شرایط مساوی به افراد برسانند. گاهی هم به برخورد میان امدادگران و حادثه دیدهها منجر میشود.اعضای یک گروه امدادی در گفت وگو با «ایران» میگویند: «برای اینکه بتوانیم اقلام کمکی را به شهروندان سیلزده در شهرهای مختلف خوزستان ارائه کنیم نیاز است که در هر منطقه یک شورا تشکیل و این شورا به گروههای امدادی معرفی شود.» آنها معتقدند تنها در صورتی میتوان شرایط سیستماتیک پخش اقلام را به وجود آورد که بزرگان طوایف و قبایل خوزستان مسئولیت توزیع کمکهایی که آنان یا سایر امدادگران مردمی را به منطقه میرسانند، به عهده بگیرند.
**مقصران اصلی سیل
آفتاب یزد در گزارشی نوشت: برخی خانهها در اطراف تهران، وسط رودخانه ساخته شده؟ چه کسی مجوز داده؟ چگونه مجوز دادهاند؟» این جملات را حسن روحانی، رییس جمهور هنگام افتتاح بزرگترین طرحهای شهری به زبان آورد البته این تنها زمانی نبود که این سخنان را میشنیدیم، قبل و بعد از آن هم در سالهای متمادی درست هنگامی که خطر احتمال سیلاب در جامعه فراگیر میشد این جملات و جملات مشابه آن از زبان مسئولان مرتبط و غیرمرتبط به حوزه آسیبهای شهری شنیده میشد. این روزها هم که سیل خیلی از استانهای کشور را درگیر کرده است بارها و بارها از زبان مسئولان مختلف شنیده میشود که علت اصلی سیلابها به ویژه سیل لرستان ساخت و سازهای مجاور رودخانهها بوده است اما فارغ از سوالی که رئیس جمهور بارها و بارها تکرار کرده که البته سوال مهمی هم هست، باید به موضوع دیگری نیز اشاره کرد و آن هم ساخت و سازهای دولتی مثل
مدرسه و بیمارستان در مجاور رود خانهها است! واقعا چه کسی برای این ساخت و سازها مجوز صادر کرده است؟
ایسنا زیر عنوان 'پل دوساله در سیل ریخت، پل 100 ساله نه!' نوشت: سیل اخیر در استان لرستان پلهای زیادی را تخریب کرده است، اما نکته مهم تخریب یکی از پلهای جدید تحت عنوان پل جدید کاکارضا واقع در محور ارتباطی الشتر به خرم آباد است که دو سال از زمان ساخت آن میگذرد. این در حالی است که در نزدیکی همین پل، پل قدیم کاکارضا قرار دارد که بیش از 100 سال از زمان ساخت آن میگذرد اما آسیب چندانی به آن وارد نشده است. با این وجود معاون وزیر راه و شهرسازی از اعزام گروهی به منظور تعیین علت تخریب پل جدید کاکارضا در اثر وقوع سیل خبر داد، در حالی که پل قدیمی کاکارضا با بیش از 100 سال زمان ساخت دچار آسیب نشده است.خیراله خادمی مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور، در پاسخ به اینکه به چه علت پلهای قدیمی با بیش از 100 سال ساخت تخریب نشدهاند، اما شاهد فروپاشی پلهایی هستیم که بعضاً دو سال از زمان ساخت آنها میگذرد؟ گفت: تیم فنی جهت بررسی به محل اعزام شده است تا مشخص شود به چه علت پل جدید تخریب شده و پل قدیم پابرجاست. شاید این مسئله به دلیل طراحی، جانمایی و یا ضعف ساخت باشد که به محض مشخص شدن آن اعلام خواهد شد. لازم به ذکر است مقام قضایی هم دستور بررسی داده است.
(روزنامه آفتاب یزد این گزارش را بازنشر داد)
**تاثیر هارپ بر سیل ایران
شرق در مطلبی به بررسی موضوع هارپ و اثر آن بر سیل ایران پرداخت ونوشت: تردیدی که وجود دارد، این است که چنین دستاندازیهایی به طبیعت از طریق هارپ، تا چه اندازه میتواند هدفمند و قابل مدیریت باشد. با آنکه ابعاد هارپ هنوز نمیتواند ما را قادر به متهمکردن آمریکا در ایجاد عامدانه این سیلهای مهیب اخیر کشورمان کند؛ ولی ادله زیادی وجود دارد که باید در این زمینه کاملا مشکوک بود و بالطبع، نگارنده معتقد است که بخشی از توان علمی - دفاعی - امنیتی کشور میتواند در این مسیر، پاسخهای قانعکنندهای را بیابد و ارائه کند که در این راستا، اگر امکان متهمکردن آمریکا از این طریق فراهم شود، آمریکا بهعنوان عامل این دگرگونیهای اقلیمی در جهان به بشریت معرفی خواهد شد.
(فرارو نیز این گزارش را بازتاب داد)
**مقاومت و امید شط نشینان در مهار سیل
اعتماد در مطلبی با عنوان ' میانگریه میرقصم' نوشت: رابطه شط و شط نشینان از آن قصههای سرراستی نیست که بقیه راحت از آن سر درآورند. کرخه جنگآوری است در بدن رود و هر پیچ و تاب و خروشش را باید با پیچوتاب و جوش و خروش پاسخ داد. حریف که عقب مینشیند همان بیلها و گونیهایی که تا آن لحظه ابزار نبرد بودهاند، تبدیل میشوند به اسباب شادی و همراه دستهای مردمان حمیدیه به رقص درمیآید. این همان تصویر یزلهای است که در چند روز گذشته حیرت و بعد احترام همه را برانگیخت. با حساب منطق مردم باید حمیدیه و روستاها را تخلیه میکردند اما رابطه با کرخه برای آن کسانی که دارند بیل به دست پایکوبی میکنند، منطق خودش را دارد.مردم بیشتر از واژه مقاومت استفاده میکنند. شعر میخوانند و در شعرهایشان کلمه مقاومت و غیرت تکرار میشود. امید دارند و حتی اگر آب بالاتر هم بیاید باز این روحیه در آنها هست که کارشان را ادامه دهند.
**برهم خوردن نظم میادین مین به دلیل سیلهای اخیر
روزنامه شرق نوشت: باران و سیل که آمد، مینهای بهجامانده از جنگ ایران و عراق را هم با خود به مناطق سیلزده آورد. دو روز پیش بود که خبر آمد چند مین و خمپاره به دلیل بارش بارانهای سیلآسا در ایلام کشف شدند و فعالان این حوزه را که پیشتر درباره آن هشدار داده بودند، نگرانتر کرد.هزاران مین عملنکرده هنوز در دل خاکهای ایران است و هر سیلاب و باران شدیدی، آنها را جابهجا میکند. در این روزهای پرباران، بارها فعالان حوزه پاکسازی مین نسبت به جابهجایی مینها در استانهای مرزی آذربایجانغربی، کردستان، ایلام، کرمانشاه و خوزستان هشدار دادهاند. هرچند راه مقابله با آن وجود داشت و سالها پیش باید مناطق آلوده بهطور کامل پاکسازی میشدند، اما مین که آمد، راه مقابله با آن سخت است؛ زیر لایهای از خاک پنهان میشود و هر لحظه ممکن است با قرارگرفتن پای یک رهگذر منفجر شود... در این روزها ممکن است چه تعداد از مینها و به چه میزان جابهجا شده باشند؛ اما آنگونه که بهنام صادقی، فعال حوزه مین که حدود سه دهه مشغول به پاکسازی مناطق آلوده به مین است، میگوید، به دلیل سیلهای اخیر حتما نظم میادین مین بههم خورده است.
رسانه های اصولگرا
.........................
**مصائب و مشکلات مردم مناطق سیل زده
کیهان در گزارشی با عنوان 'جنگ نفس گیر با سیل' نوشت: همه به جنگ سیلاب در خوزستان آمدهاند، اما سیل امان نمی دهد و اغلب شهرها را محاصره کرده و سیلبندهای دستساز جوانان هم تا حدی توان مقاومت در برابر هیولای سیلاب را دارند. بیش از 20 روز است که از سیل خانمان برانداز در نقاط بسیاری از کشور گذشته است، اما همچنان در برخی از نقاط سیلزده مانند اهواز و دیگر شهرهای خوزستان خانه و کاشانه مردم و جان آنها را تهدید میکند، تهدیدی که نیازمند توجه جدی مسئولان و حضور امدادگران، سمنها و حمایتهای مردمی است تا سیلاب فروکش کند و بعد از آن هم با توانمندسازی مردم و امنسازی مناطق سیلزده مردم کمکم به زندگی عادیشان برگردند.
'ایستاده در مقابل طوفان حوادث' عنوان مطلب روزنامه جوان است که در بخشی از آن می خوانیم: سیل به سمت اهواز پیچید، اما همه مردم و جهادیها مقابل آن صفآرایی کردند. در برخی از مناطق سیلزده با مهار سیل شاهد حضور گستردهتر نیروهای مردمی و گروههای جهادی هستیم؛ جهادگرانی که آمدهاند تا کمک کنند اوضاع به حالت عادی برگردد. در برخی از مناطق همچنان اوضاع در حالت هشدار باقی مانده است... آب به اهواز رسیده است. سیلاب کرخه از روزگذشته وارد محله عین دو شهر اهواز با 30 هزار نفر جمعیت شد و در حال پیشروی است. جمال عالمی نیسیدقایقی، سرپرست فرمانداری اهواز مناطق عین دو، گلدشت، سیاحی، سادات، و سلیمآباد اهواز باید به صورت فوری تخلیه شوند. وی با بیان اینکه ساکنان منطقه کیانشهر اهواز نیز باید در حالت آماده باش قرار بگیرند، میافزاید: به علت شکستگی و سرریز کانال انتقال آب کرخه به اهواز (کانال سلمان) احتمال آبگرفتگی این مناطق وجود دارد.
وطن امروز نوشت: در شرایطی که امدادرسانی به سیل زدگان در استانهای لرستان و گلستان همچنان ادامه دارد و روند اسکان موقت مردم با همکاری همه سازمانها و نیروهای مردمی و جهادی منظمتر شده، خبرها از خوزستان حاکی از ایجاد مشکلاتی برای مردم به دلیل آبگرفتگی محورهای مواصلاتی و بخشهایی از شهر اهواز است. این در حالی است که روز گذشته استانداری خوزستان در 2 اطلاعیه مجزا خواستار آمادگی همه فرمانداران برای مواجهه با موج جدید بارشها شد و در اطلاعیه دیگری دستور تخلیه 5 منطقه اهواز را به صورت فوری صادر کرد، چرا که به دلیل سرریز کانال انتقال آب کرخه به اهواز (کانال سلمان) احتمال آبگرفتگی این مناطق وجود دارد.
مهدی شیخصراف روزنامه نگار در روزنامه فرهیختگان می نویسد: از پنجرههای ایرباس ایرانایر فقط میشد تاریکی را دید. یکبار دیگر با خودم فکر کردم دارم به کجا و برای چه کاری میروم؟ پاسخ دو کلمه کوتاه بود: اهواز، سیل. توی دورههای آموزشی خبرنگاری در بحران همیشه حرف از زلزله بوده و جنگ. کمتر از سیل حرفی به میان میآمد. شاید بهخاطر اینکه تجربه برخورد با سیلها عموما محدود و کوتاه بوده است. هیچکس یادش نمیآید در آن واحد چند استان کشور درگیر چنین سیل گستردهای شده باشند. حالا بعد از گلستان و لرستان همه سوالات درباره خوزستان است و یافتن پاسخ این سوالها وظیفه یک خبرنگار. وقتی خلبان اعلام کرد برای نشستن در فرودگاه اهواز ارتفاع را کاهش میدهد، چراغهای روشن شهر را میشد دید. شعله روشن سر چاههای نفت را هم همینطور. آن بالا از سیل در تاریکی چیزی مشخص نبود، اما همه میدانستیم آن پایین آب دارد راه خودش را میرود تا همهجا را بگیرد. آرامآرام که پایین آمدیم تصویرها گویاتر شدند. مردم قدری آنطرفتر از خطر مشغول زندگی هستند. سوسنگرد و حمیدیه هنوز مقاومت میکنند. چندین روستا بهطور کامل زیر آب رفته و بخشی هم با تقویت سیلبندها هنوز تسلیم نشدهاند. سختترین کار، راضی کردن مردم به تخلیه است. ارتش مشغول فعالیت است. سپاه هم هرچه داشته به میدان آورده. در این میان نگرانیها همچنان برای اهواز وجود دارد. شایعهها درباره پر شدن سد کرخه و مقاومت آن دست از سر مردم برنمیدارد و اطلاعرسانی تنها راه مقابله با این شایعههاست.
**همدلی در حمایت از مردم سیل زده
روزنامه سیاست روز در مطلبی با عنوان ' مردم همیشه پای کارند' از تلاش بیوقفه برای امدادرسانی و بازسازی مناطق سیلزده روایت کرد و نوشت: سیل، ویرانی، آوارگی، واژگان هولناکی است که تن آدمی را به لرزه میاندازد اما وقتی مردم در صحنه هستند این تلخکامیها به شیرینی امدادرسانی، بازسازی و آبادانی مبدل میشود. پس از گذشت یک ماه از سیل ویرانگری که بسیاری از استانهای کشور را فرا گرفته هر روز شاهد کم شدن تلخیها و افزایش شیرینیها در مناطق سیلزده هستیم چراکه مردم همیشه پای کارند.
روزنامه خراسان نوشت: سیل که راه بیفتد بسیاری چیزها را با خود میبرد....در این میان، یکی از قشرهایی که از این حادثه آسیب دیدند، محصلان و دانشجویان بودند. آنهایی که آب کتابها و
دفترهایشان را همراه چیزهای بسیار دیگری از زندگیشان با خودش برد یا در حجم انبوهی از گِل مدفون کرد. حالا جدای از تصمیماتی که نیاز است مسئولان اتخاذ کنند تا آسیبهای سیل به دانشجویان و دانشآموزان کمتر و جبران شود، ما هم میتوانیم در این راه قدم برداریم. همه کسانی که امسال کنکور کارشناسی یا کارشناسی ارشد دارند خوب درک میکنند که چنین موقعیتی چه اندازه میتواند دشوار و ناامیدکننده باشد. داوطلبان به رسم معرفت و مهربانی میتوانند جزوات و کتابهایی را در اختیار آن دسته از داوطلبان کنکوری قرار دهند که بر اثر سیل همه مکتوباتشان ازبین رفتهاست. طبیعتا این داوطلبان درگیر سیل هم ماهها و شاید چند سال زحمت کشیدهاند که در این مدت باقیمانده بتوانند نتیجه زحماتشان را بگیرند. قطعا اگر پویش جدی برای جمعآوری کتاب و جزوه برای کنکوریها راه بیفتد میتواند آینده امیدبخشتر و بهتری را برای این دسته از جوانان کشور ایجاد کند.
فارس گزارش داد: این بار «سیل امید» در لرستان جاریست؛ یکی از احداث مسکن برای 7 فرهنگی سیلزده میگوید و دیگری تأمین چند قلم از اسباب خانه را بر عهده میگیرد؛ خیّر دیگری میگوید 46 کانکس میفرستد و خیّری هم قول میدهد که چند مدرسه بسازد...زنان و مردانی که سرگردان و مضطرب به سختی از بین گل و لای رد میشوند و به خانههای از بین رفتهشان مینگرند؛ اینجا چشمها هنوز نگران است اما موج امیدی نیز میدرخشد؛ امید از اینکه تنها نیستند.تعدادی از خیرین مدرسهساز کشور به همراه معاون عمرانی وزیر آموزش و پرورش راهی مناطق سیلزده استان لرستان شدند و ما نیز همراه آنها بودیم تا اتفاقات را ثبتکنیم. در این گزارش نه نامی از آنهاست و نه چهرهشان؛ آنها آمدند که کمک کنند و فقط همین.
** تمهیدات در نظر گرفته شده برای مناطق سیل زده
سخنگو و رئیس قرارگاه جهادی دانشگاه آزاد اسلامی در گفتوگو با «فرهیختگان» در خصوص تسهیلات آموزشی و مالی برای دانشجویان آسیبدیده از سیل گفت: بخشنامه تسهیلات ارسال شده است که این تسهیلات فقط شامل دانشجویان آسیبدیده نیست، چراکه بسیاری از دانشجویان نیز برای کمک به مناطق سیلزده اعزام شدهاند. دانشجویانی که گرفتار سیل بودند نمیتوانند در کلاسها شرکت کنند و بخشی از دانشجویان نیز در قالب اردوهای جهادی برای کمک رفتهاند و آنها نیز نمیتوانند در کلاسها حاضر شوند، بنابراین اولین کمک ما در قالب تسهیلات موجه کردن غیبت این دو دسته از دانشجویان است. به روسای واحدها اعلام کردیم که غیبت این دانشجویان موجه اعلام شود. همچنین برای دانشجویانی که از هفدهم تا بیستم فروردین غایب بوده و نتوانستند در امتحانات میانترم شرکت کنند، امکان امتحان مجدد را فراهم خواهیم کرد. به عبارتی اعلام کردیم اگر امتحان میانترمی گرفته شده و
این دوست ان در جلسه امتحان حاضر نبودند، با توجه به کلاسهای دوبارهای که برای آنها گذاشته میشود، از آنها امتحان مجدد گرفته شود. همچنین اعلام کردیم از بیستم فروردین تا 12 اردیبهشت هیچ امتحان میانترمی برگزار نشود. این تسهیلات آموزشی است، اما تسهیلات مالی هم خواهیم داشت. دکتر طهرانچی بحث تخفیف شهریه را در نظر دارند و در این خصوص نکاتی را مطرح کردند تا به دانشجویان آسیبزده تسهیلات خوبی ارائه شود که کمیته شهریه این تسهیلات را بهزودی اعلام خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری دانشجو، در اولین نشست شورای مدیران حوزه معاونت آموزشی وزارت بهداشت در سال 98 مقرر شد تا باتوجه به شرایط مناطق سیلزده کشور، آزمونهای علوم پزشکی با تاخیر برگزار شود...در این نشست دکتر باقر لاریجانی معاون آموزشی وزارت بهداشت با اشاره به راه اندازی هیاتهای ممتحنه منطقهای در سال 97، گفت: توانمندسازی اعضای هیئتهای ممتحنه منطقهای یکی از برنامههای حوزه معاونت آموزشی است و در برخی دبیرخانههای معاونت دورههای آموزشی برای این اعضا طراحی شده است.دکتر لاریجانی به شرایط پیش آمده برای برخی از هموطنان در اثر سیل اشاره کرد و گفت: باتوجه به اینکه برخی داوطلبان آزمونها شرایط ویژهای در اثر سیل دارند، طبق تاکید و نظر مساعد وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، آزمونهای دکترای تخصصی و کارشناسی ارشد علوم پزشکی با تاخیر برگزار خواهد شد.
**مقصران سیل
خراسان در یادداشتی با عنوان مقصران سیل نوشت: سیل مهیب و ویرانگر اخیر که از اواخر اسفند 97 تا اواسط فروردین سال جاری اکثر استان ها و شهرهای کشور را درگیر کرد آن چنان شدید و خسارت بار بود که ذهن همه ایرانیان و زندگی سیل زدگان عزیز کشورمان را به غایت درگیر و مختل کرد و تنها باید در مناطق سیل زده حضور می یافتی تا عمق فاجعه درک می شد و از نزدیک می دیدیم که سیل خانه و زندگی مردم را چگونه با خود برد.آمارهایی که تاکنون اعلام شده از جان باختن 77 هموطن عزیز و مص
دومیت بیش از هزار نفر در اثر سیل حکایت می کند. گرچه از دست دادن حتی یک عزیز تلخ و ناگوار است اما با توجه به حجم و گستردگی سیل و درگیر شدن 24 استان، 500 شهر و شهرستان و حدود 5000 روستا، اگر هشدارها و امدادرسانی های انجام شده، نمی بود، فاجعه ای انسانی رخ می داد، آری می توان چشم بر واقعیت ها بست و انصاف را از نگاه و زبان و قلم گرفت و گفت و نوشت که امدادگران هلال احمر، ارتش، سپاه و دولت، گروه های جهادی، نیروهای مردمی و همه آنانی که بی ادعا و بی سر و صدا قدم در راه خدمت و کمک رسانی گذارده اند و همچنان در این میدان سخت مشغول امداد و خدمت رسانی هستند، کار بزرگی انجام ندادند! امیدواریم پرونده این سیل بسته نشود و مقصران و اهمال کنندگان به کیفر سوءمدیریت و تقصیر خود برسند و متجاوزان به حریم منابع طبیعی و محیط زیست مجازات شوند و کارها به گونه ای سامان یابد تا از این پس شاهد چنین سیل ها و حوادث ویرانگری نباشیم.
** موفقیت در مهار سرریز رودخانه کرخه به کانال شهید چمران
به گزارش خبرگزاری مهر، عملیات احداث سیلبند کانال شهید چمران پس از چهار شبانه روز تلاش به پایان رسید و سرریز رودخانه کرخه به کانال شهید چمران در ورودی شهرستان حمیدیه مهار شد.مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان با اعلام این خبر گفت: در این پروژه، که سحرگاه پنجشنبه 22 فروردینماه پس از چهار روز به پایان رسید، از انحراف رودخانه کرخه و ورود به کانال شهید چمران جلوگیری و از پیشروی آب به برخی از مناطق اهواز و روستاها ممانعت شد.فرهاد ایزدجو با اشاره به اینکه ظرفیت کانال شهید چمران 90 متر مکعب برثانیه است، گفت: به رغم بسته بودن تمامی دریچههای کانال، در اثر بالا آمدن تراز سطح آب در رودخانه کرخه حجم زیادی از آب این رودخانه به این کانال سرریز شد که میتوانست منجر به آب گرفتگی مناطقی از شهر اهواز و روستاهای اطراف شود.وی با تاکید بر اینکه با این اقدام، خطر آبگرفتگی برخی مناطق از سمت کانال چمران از بین رفته است، تصریح کرد: در این مرحله از پروژه، بند آبگیر شهید چمران با استفاده از مصالح خاص و درشتدانه به اتمام رسیده و در تلاش هستیم تا با استفاده از مصالح ریزدانه نیز بند مذکور تقویت شده و به استحکام آن افزوده شود.ایزدجو بیان کرد: با اجرای این پروژه، از ورود آب به برخی از مناطق غربی اهواز و روستاهای این مناطق جلوگیری شد.این اتفاق میتواند یک خبر خوش برای اهوازیها باشد چرا که بخش عمدهای از آبی که به سمت مناطق غربی اهواز در حرکت بود با این سیل بند، مهار میشود.
**تداوم فعالیت میادین نفتی مرتبط با تالاب هورالعظیم
'ارتباط نفت، تالاب هورالعظیم و سیلاب اخیر' عنوان گزارش خبرگزاری تسنیم که در بخشی از آن می خوانیم: در حال حاضر تولید از میادین نفتی غرب کارون که با تالاب هورالعظیم در ارتباط هستند، بدون کاهش تولید ادامه دارد و تأسیسات نفتی حاضر در این تالاب، محدودیتی را برای ورود آب به تالاب ایجاد نکردهاند.... در سیلابهای اخیر استان خوزستان، 40 تالاب بزرگ و مهم کشور آبگیری شد که یکی از این تالابها هورالعظیم است. آبگرفتگی و پسزدگی آب سیلاب در روستاها و شهرهای اطراف تالاب، شایعاتی را در بین مردم و فضای رسانهای کشور مطرح کرد که صنایع نفت از ورود آب به برخی حوضچههای تالاب که فعالیتهای نفتی در آنها انجام میدهد جلوگیری کرده و این اقدام شرکت ملی نفت موجب ورود آب به زمینهای کشاورزی و منازل مسکونی مردم در نزدیکی تالاب شده است. عبدالله طواف، معاونت پشتیبانی شرکت مهندسی و توسعه نفت در اینباره گفت: دولت در سال 72 تصمیم گرفت برای اینکه منابع آب شیرین به عراق منتقل نشود، یک دایک را در هورالعظیم احداث کند ولی متاسفانه عدهای در فضای مجازی و در برخی جلسات مدعی شدند جادهها و دایکها را نفت ساخته است که این اشتباه است. ... وی خاطرنشان کرد: تاکنون هیچ یک از تاسیسات مجموعه نفت در تالاب هورالعظیم بر اثر سیلاب خسارتی ندیده است. در مجموعه عملیات تولید هیچ وقفهای نداشته و بیش از 100 نقطه بحرانی در مجموعه هورالعظیم را نیز ترمیم کردهایم. از این رو، در حال حاضر تولید از میادین نفتی غرب کارون که با تالاب هورالعظیم در ارتباط هستند، بدون کاهش تولید ادامه دارد و تأسیسات نفتی حاضر در این تالاب، محدودیتی را برای ورود آب به تالاب ایجاد نکرده است.(این مطلب را وطن امروز نیز بازنشر داد)
پژوهشم**1181**1732