آرشیو ایرنا حدود پنج میلیون قطعه عکس در اختیار دارد
شنبه, 12 آبان,1397
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، سید ضیاء هاشمی روز شنبه در آیین گرامیداشت روز جهانی میراث دیداری شنیداری در محل کتابخانه ملی ایران با ابراز امیدواری از جلب سرمایههای ارزشمند دیداری و شنیداری بیشتر در کشور گفت: این سرمایهها باید مورد حفاظت، حراست و بهرهبرداری بیشتری در مسیر ارتقا و اعتلای فرهنگی و هویت ملی و مشترکی که همه ما در آن سهیم هستیم قرار بگیرد.
وی افزود: مفهوم سرمایه در جهان معاصر هر روز دستخوش تغییر میشود از همین روست که سرمایه ملی کشور تنها امروز در پول و ساختمان و کارخانجات خلاصه نمیشود، آرشیوها و میراث دیداری و شنیداری، امروز بخش غیر قابل انکار از سرمایه ملی است؛ سرمایهای که می تواند سرمایههای دیگری هم بیافریند.
هاشمی گفت: امروز 38 سال از روزی که اولین سند بینالمللی حفظ و پاسداشت تصاویر متحرک در کنفرانس عمومی یونسکو به تصویب رسید میگذرد و تاکنون بسیاری از کشورها و شرکتهای بزرگ رسانهای، اقدامات اساسی برای حفظ آن انجام دادهاند، آرشیوهای دیداری و شنیداری بخش مهمی از سرمایه رسانهها هستند که هر چه بیشتر و غنیتر باشند آنها را در ارجاعات تاریخی و تولید محتواهای مناسب فرد حمایت میکند.
مدیرعامل ایرنا گفت: میراث دیداری و شنیداری دربرگیرنده قسمت اعظمی از حافظه شخصی و اجتماعی ماست؛ بخش قابل توجهی از این سرمایه با ثبت سرمایههای ملی گستردهای به دست آمده است و از همین رو به معنای واقعی کلمه سرمایه ملی مشترک ماست و نیز به همین دلیل باید این میراث حفظ و به عنوان بخشی از میراث مشترک بشریت به اشتراک گذاشته شود تا محققان، دانشجویان، استادان و فرهیختگان از این سرمایه ملی استفاده بیشتری کنند و ارزشهای نو بر آن بیافزایند.
هاشمی گفت: باید توجه کرد تمام آنچه از میراث دیداری و شنیداری در سازمانهای خصوصی و دولتی قرار دارد باید صیانت شود و به عنوان بخشی جداییناپذیر از میراث مشترک مورد توجه قرار گیرد.
وی با ذکر تاریخچهای از فعالیت ایرنا یادآور شد: ایرنا پیش از انقلاب با نام خبرگزاری پارس کار خود را در سال 1313 آغاز کرد؛ در زمانی که هیچ مرکز خبری در ایران نبوده و بعدها بخش صوتی ایرنا تبدیل به رادیو ایران شد، در هشتادمین سال فعالیت، امروز ایرنا یکی از غنیترین آرشیوهای دیداری و شنیداری را در اختیار دارد و آنها را به مثابه سرمایه ای ملی حفاظت میکند.
هاشمی گفت: ایرنا به عنوان خبرگزاری رسمی کشوری که در دهههای گذشته در خط مقدم اطلاعرسانی حضور داشته است بدون شک غنیترین آرشیو تصویری وقایع کشور را در اختیار دارد و آماده است با ارائه این آرشیو به مرکز اسناد و کتابخانه ملی به مراتب صیانت از این ثروت ملی را دوچندان کند و در صورت لزوم امکان استفاده پژوهشی تمام اذهان را برای پژوهشگران فراهم سازد.
وی با بیان اینکه نخستین نگاتیو موجود در آرشیو خبرگزاری ایرنا مربوط به ساله 1339 است، افزود: بسیاری از نگاتیوهای امروز مربوط به وقایع مهم روزگار خویش هستند و امروز به عنوان بخشهایی از تاریخ و هویت ایران معاصر، عینیتی بیبدیل جهت استناد برای مراکز تاریخی دارند.
هاشمی گفت: در سال 1339 آرشیو عکس خبرگزاری پارس شکل گرفت و تا سال 1357 تمام وقایعی که خبرنگاران و عکاسان به ثبت آن پرداختند با استفاده از دوربینهای قدیمی بود.
وی گفت: امروز افزون بر 650 هزار عکس به دست آمده از این طریق را در آرشیو ایرنا نگهداری میکنیم و با ورود دوربینهای جدید در سال 1357 عکسهای خبری ایرنا با دوربینهای قطع متوسط تصویربرداری و آرشیو شده است.
هاشمی گفت: استفاده از این دوربینها تا سال 1382 در ایرنا ادامه داشته و بیش از 900 هزار فریم عکس به دست آمده از این طریق نیز به آرشیو خبرگزاری اضافه شده است، از سال 82 تاکنون نیز که دوربینهای دیجیتال وارد چرخه تولید در خبرگزاری شدند عکسها به شکل فایلهای دیجیتال تصویر برداری و ذخیره شده است.
مدیرعامل ایرنا گفت: افزون بر این، ایرنا در چارچوب تبادل بینالمللی عکس با مراکز خبری معتبر حدود یک میلیون و 800 هزار فریم عکس از خبرگزاری هایی همچون رویترز تهیه کرده تا مجموعه آرشیو خود را غنیتر کند، امروز مجموعه عکسهای آرشیو شده ایرنا نزدیک به 5 میلیون قطعه عکس است، تصاویری که هر یک بخشی از هویت و تاریخ جامعه ما را نشان میدهد و بخشی از سرمایه معنوی کشور به شمار میرود.
وی تصریح کرد: این سرمایه ملی میتواند با در نظر گرفتن حقوق سازمان خبرگزاری ملی در اختیار پژوهشگران قرار گیرد تا با بازنمایی و ارزشافزایی بر آنها به خلق سرمایهای جدید در عرصه فرهنگ ایرانی بیافزاید.
هاشمی گفت: ما بر این باوریم که تمام نهادهای عمومی و دولتی که بخشی از آرشیو دیداری و شنیداری کشور را در اختیار خود دارند بر اساس قانون نسخهای از این آرشیو را برای حفظ و صیانت در اختیار کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران که نهاد تخصصی در حفظ و صیانت از این سرمایههای ملی است قرار دهند و در این مسیر ما هم همکاریهایی را آغاز کردهایم.
وی افزود: همچنین امیدواریم مجموعههای شخصی اسناد دیداری و شنیداری نیز با نظر مثبت صاحبان این مجموعهها به دارایی کشور در این حوزه افزوده شود تا در فضای امن و کارشناسانه از آنها حفاظت شود، اسناد دیداری و شنیداری به خاطر عینیت بیبدیل که در انتقال مفاهیم و وقایع تاریخ معاصر دارند اسناد منحصر به فرد هستند که از دست رفتن آنها به هر شکلی بخشی از هویت و حافظه جمعی کشور را از بین خواهد برد.
هاشمی گفت: امیدوارم به زودی سامانه ملی مبتنی بر اسناد دیداری و شنیداری کشور شکل گیرد با استفاده از ظرفیتهای جهان تکنولوژی امروز امکان استفادههای هنری پژوهشی و حتی تجاری از تمام اسناد دیداری و شنیداری کشور را با رعایت پروتکلهای لازم میسر کند.
فراهنگ**3009**3079** 1055